Schenkingen

Wij willen de Brabantse mutsen en poffers ook voor volgende generaties behouden. Hebt u nog een poffer, muts of Brabantse klederdracht van uw (voor)ouders? Neem dan contact met ons op, want wij willen onze collectie graag uitbreiden via schenkingen. Wij zijn ook geïnteresseerd in beeldmateriaal van (voor)ouders in Brabantse klederdracht. Als u contact opneemt dan maken we een afspraak voor een bezichtiging. Fijn dat u meewerkt aan het behouden van de Brabantse cultuur. 

U kunt bellen naar 123 95 222, of mailen naar eerschot@gmail.com (beheerder Gerdien van den Brand), of bellen naar 040-2448458 (conservator Willem van Liempt).

 

Korte muts uit Hilvarenbeek voor uit de rouw. Er bestaat ook een exemplaar met lange staarten. Opmaak lijkt op die van de Tilburgse muts.

Rouwstaartmuts uit de Baronie van Breda. Kwam via de kringloop binnen. Geografische herkomst onbekend. Plooien opzij gaan over in de strik.  In Oost-Brabant is  de strik vanuit de staarten geplooid.

Staartmuts uit Cromvoirt voor uit de rouw. Gedragen door Anna van Laarhoven. Zij had een klein boerderijtje en droeg geen poffer. 

 

Een poffer uit Helvoirt. Uit de jaren 20 van de vorige eeuw.

Poffer uit Lieshout rond 1890.

 

 

Detail van overgang staart naar bloemen van een rouwpoffer. Gerolde lussen en waaiertjes. Het geheel bedekt met een tulen netje. Versiering op de staart met een zigzaglintje.

 

Zogenaamd paske uit Grave. Werd over de gazen muts gedragen voor zondag of als uitgaansdracht door vrouwen die zich geen poffer konden veroorloven. Men zegt dat vanuit dit paske de poffer uiteindelijk ontstaan is.

 

 

Belgische rouwmuts uit Baarle-Nassau. Het is een tulen muts, versierd met zwart zijden linten aan de achterzijde, op de bol en als keelbanden. Aan de voorzijde 3 geplooide toerkens.

 

Gazen muts uit Uden ca 1850. De oudste muts uit onze collectie. De bol is versierd met kleine strooimotiefjes die erop geborduurd zijn. De bol is hoog en werd ondersteund door een ondermuts opgevuld met watten aan de voorzijde. Met de lintjes werd de muts onder de kin gesloten. Dit is de tijd voor de poffer. Mogelijk werd hier al een lintversiering op gedragen.

 

 

 

 

Dit is een strikkenpoffer. Gebloemde damasten linten met uitgerafelde uiteinden. Er zat geen bloemversiering op, maar alleen kantversiering met lussen van damast ertussen. Deze poffer was makkelijker te reinigen en werd in de dorpen Zeeland, Berlicum, Moergestel en voor 1900 ook in Sint-Oedenrode gedragen voor zover bekend.

 

 

 

 

Krans en dubbele muts uit Gilze. De ondermuts is met de machine geplooid en heeft een dubbele kantstrook, vandaar de naam. Bodem meestal eenbloemig platwerk. Krans van bloemetjes en dauwdruppeltjes. Linten van gebloemde damast, die achter onder de bol van de muts sluit. Linten in de Baronie van Breda waren crêmekleurig.

 

 

Poffer-bloemenpracht met damasten linten